Обратен Ефект

В началото Кольо бил скромно момче, което пеело в хора и носело очила, най-вече слънчеви, защото светлината била враг за невероятните му зелени очи и като всяко срамежливо дете, и него го било 'ногу срам от настойчивите погледи на какичките. Всичко това обаче останало в миналото, когато момчето се превърнало в мъж и заедно с годините, нараствало и самочувствието му. Тогава, един прекрасен ден, младият момък престанал да търси смисъла на своето съществуване и се ориентирал професионално към сцената. Това бил повратният момент, когато дългокосият (още) Мони Пушката, който храбро стискал своята китара, го харесал за вокал на трашарската банда "Илектрик шок". Успехът започнал да витае около тях - записали албум ("Умри с емоция" 1993), създаден бил първият им клип, излъчен по музикалното предаване "Рококо". Въопще, изопщо, работата тръгнала да се очертава както си трябва. По пътя на очертаването, чертожният инструмент обаче започнал да дава заето и Митко (басистчето) и Жоро Друмера се захванали да напускат групата. И настъпило шляене в търсене на барабанист в цяла София и в околията даже. Упс! Не могли да го издирят, защо? Защото той бил сред тях. Това се оказал пак Мони от "Илектрик шок". И вече преориентирани, двамата другари прикоткали за басистче Ошко (както галено наричат своя колега колегите му). Това било първото попадение, което предопределило по-нататъчната им съдба...


.......... Към около хилядо деветстотин деветдесет и седмо лето Ошко напуснал творческия екип, поразен от пестеливостта на останалите от групата. Като истински джедай, един сложен въпрос не му давал покой - "Защо трябва да има здрави батерии, пълни с енергия?". Тази дилема, породена от желанието му да тласне бандата да се възползва от научно-техническия прогрес (нали затова бил напазарил скапаните безжични кабели), до такава степен го депресирала, че той се отдал на самотно съществуване в пустинната земя на пазара "Илиянци". И новият албум бил записан с Росен Чешмеджиев и Иво Йотов. Получили се добри парчета (малко дълги, малко романтични)...


......... Но настъпило време за война! Юнаците стегнали своите колани и след преброяване на оцелелите, се оказало, че отново настъпват промени в редиците им - придошли ми ти там разни стари муцуни (въпростният Ошко вече не бил чак толкова сърдит - той изглежда много страшно, но добрата му душа винаги надделява - и се завърнал към своето призвание), придошли ми ти там разни нови муцуни (китарата, която си търсела група във вестниците, се появиля в човешки облик - Ники Малкия).
И така се случило, че Ники (вече Дългия) сътворил сензацията на Новото хилядолетие - "Марчето", заедно с Мони, естествено. Май че беше обратното, но няма значение, важното е да има "Обратен ефект".
И дошло време на сеч, телевизии, радиа, концерти...


........ " Please , mad ' m !" завъртяла главата на музикантите и феновете. Интригите, взаимствани от бразилските, аржентинските, колумбийските и перуански сериали, пресъздадени в клиповете им, били пътеводната светлина на успеха на шестимата. В групата вече имало духова секция, представена от Стамбето и Наско. Любовта между Малкия и Мадам процъфтявала на екрана и вдъхновявала младите да търсят своето щастие. Но да не обръщаме внимание на мимолетни връзки. Създаден бил Албумът! "Ефектен обрат" 2000! Творбите варирали от... до... Стиловете се блъскали един с друг, пообъркани от наличието на толкова жени покрай тях - Мичето, Марчето, Карагьоз (а, това май не е женско име?!?). Who cares !


......... А, ето, че дошло времето на нови промени - духовата секция, останала само с един дух. Това бил саксофонистчето Узо. Появило се и подкрепление - клавиристчето Васко Чергата.

....... Така било до далечната 2001 година, когато в навечерието на есенните празници на плодородието на бял свят се появило продължението, в което почитателите на екстремните музикални "Напъни!" открили Алфата, а и Бетата, наречена албума "Вервайте ни".

....... Междувременно в бандата се появило нежно създание от Морската столица. И макар по принцип да не можела да срича на североизточен диалект, защото устичката й била заета с флейтата, която надувала официално, когато не попипвала клавишите покрай професионалните музиканти от Обратен ефект, Светла заявила най-твърдо на Ники "Какво ли ти говоря?" и извикала "Еееееееееееееееееееей" чак до Русе, откъдето се появило необходимото подкрепление- Новия Малък, което вече си имало собствена китара от няколко десетилетия.

....... И отново концерти, и отново кръшкане из родната Родина на родените да раждат хитове.

....... Не минали година-две и Светла отпътувала на изток, а след нея отлетял и Новия Малък. И докато Милена подпявала "Машина за месо" в Лондонската Астория , нейният X -китарист - Даката напреднал значително в кариерата и станал пълноправен член на Обратен ефект, след кратки, но успешни преговори. Междувременно госпожица Славова се завърнала в Родината за кратка творческа ваканция и записала песенка с Обратен ефект.
...... При поредната трансформация в бандата Даката направил крачка назад, за да отстъпи място на новия член-кореспондент: Драго Мънзов, доскоро дърпал жиците в “Хазарт”.
Но, както става в живота (и любовта), старото често се завръща, не задължително поумняло, но с повече натрупан опит и така, в днешна дата О.Е. са отново със стария си, нов китарист - Ники Николов и продължават подвизите си. Наздраве!

Официален уебсайт, контакти.

Социални мрежи:
Facebook Фен страница
Facebook Фен група
YouTUBE